• Categorieën

0318 - 842 466 Klantenservice

Offerte aanvragen

 • Offerte binnen 1 werkdag
 • Persoonlijk contact
 • Thema aankleding
 • Spelbegeleiding
 • Plaatsing in binnen en buitenland!

VR Brillen

VR brillen zijn in een drietal categorieën onder te verdelen. De eerste categorie zijn de standalone VR brillen, dit zijn draadloze brillen die verder geen extra apparatuur behoeven. Daarnaast zijn er smartphone VR brillen, dit zijn brillen waar een telefoon in moet. Ten slotte zijn er High End VR brillen, deze moeten worden aangesloten aan een krachtige pc en zijn dus niet draadloos.

Urban Events VR Bril
Urban Events VR Bril
 • De geschiedenis van de VR bril
 • Verschillende categorieën VR brillen
 • Toepassingen voor de Virtual Reality bril
 • De meest populaire Virtual Reality brillen
 • Virtual Reality brillen huren
 • VR brillen voor evenementen
 • VR brillen huren?
  Urban Events VR Bril
  Urban Events VR Bril

  Virtual Reality Bril

  Virtual Reality of VR in het kort, wordt ook weleens ‘Schijnwerkelijkheid’ of ‘Virtuele Werkelijkheid’ genoemd. Het is een computertechniek die je een andere werkelijkheid laat ervaren doormiddel van een VR bril. Met een Virtuele bril op stap je in een virtuele wereld. Dat kan een game zijn of een 360 graden video. Veelal is de beleving interactief en door de audiovisuele beleving wordt het gehoor geprikkeld. Steeds vaker worden andere zintuigen ook geprikkeld in de VR simulatie, zowel geur als tast. Het is afhankelijk van welk soort Virtual Reality bril je hebt, of je kunt rondlopen in zo’n gesimuleerde omgeving. De meeste vr brillen maken gebruik van een controller die verschillende mogelijkheden biedt. Veel mensen denken aan gaming als ze het woord Virtual Reality horen. Echter kun je VR voor verschillende doeleindes inzetten. Op deze pagina geven we meer informatie over de verschillende VR brillen en toepassingen.

  Heb je een vraag over onze VR brillen?

  Maar eerst een stukje VR geschiedenis..

  Dat VR niet meer weg te denken is uit deze eeuw dat wisten we al. Maar dat Michelangelo in 1480 al een gigantisch kunstwerk creëerde dat als virtuele realiteit kan worden gezien, dat wist je vast niet. We duiken in de geschiedenis terug naar 1930 toen de eerste headseat werd ontwikkeld, genaamd ‘Pygmalion’s Spectacless’. Je zag holografische afbeeldingen van fictieve scenario’s door deze virtual reality bril. In 1962 volgde de ‘Sensorama’, die ontwikkeld was door Morton Heilig. Zijn visie was om iets te ontwikkelen waarbij je alle zintuigen kon gebruiken. Om alle verschillende zintuigen terug te laten komen maakte hij bovendien vijf verschillende films voor dit prototype.

  Head Mounted Display (HMD)

  Eind jaren ’60 kwam de eerste Head Mounted Display Virtual Reality System (HMD VR System), die was ontwikkeld door Ivan Sutherland en zijn student Bob Sproull. De VR-bril bleek zo zwaar te zijn dat hij speciale beugels nodig om het gewicht te kunnen dragen. De Aspen Movie Map was de eerste virtuele tour die je kon maken door de stad Aspen, Colorado. De voorloper van Google maps zoals we nu kennen. Virtual Reality gaming kwam desondanks pas van de grond toen het spelsysteem ‘virtuality’ werd gelanceerd. In zeventien landen werd het verkocht en werd een groot succes. Het werd maar liefs 42 miljoen keer gespeeld.

  Virtual Boy (foto rechts)

  In 1995 kwam de ‘Virtual Boy’ van Nintendo op de markt, maar ook systemen zoals Cybermaxx, VFX-1 en IGlasses volgende. Tegenwoordig neemt VR gaming toe en zijn de grote giganten zoals Microsoft en Playstation voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen. Tegenwoordig neemt Oculus toch wel de leiding op gebied van Virtual Reality.

  VR van vroeger

  VR Brillen in 3 categorieën

  Je kunt Virtual Reality brillen dus onder verdelen in drie categorieën. De instap VR bril is de Smartphone VR-bril waarbij je een smartphone in de headset schuift. De standalone vr bril, hier zit alles ingebouwd. Tot slot de High End Virtual Reality bril voor (spel)computers. Deze laatste is bovendien het meest geavanceerd en heeft een krachtige computer nodig om aangestuurd te worden. Het is bij de keuze voor een Virtual Reality bril vooral belangrijk dat je kijkt naar het doel waarvoor je de VR bril wil gebruiken. Is het puur om te entertainen of wil je juist een boodschap overbrengen naar de kijker. Hieronder gaan we verder in op deze drie categorieën Virtual Reality brillen

  Smartphone VR bril

  De naam smartphone VR bril zegt eigenlijk al wel genoeg, je gebruikt je telefoon als beeldverwerker. De Google Cardboard virtual reality bril is bovendien een goedkope manier om kennis te maken met VR. Via google kan je namelijk gratis een bouwtekening downloaden, zodat jij je eigen google vr bril kan knutselen. Of je kunt een kartonnen versie online bestellen. Het enige wat je verder nog nodig hebt zijn een paar lenzen en magneten. Installeer vervolgens de Google Cardboard App en schuif je smartphone in de kartonnen houder. Je kunt low budget aan de slag met virtual reality.

  Samsung Gear VR bril

  Als je een stapje verder wil gaan kom je bij de kunststof smartphone Virtual Reality

  brillen uit. Hoewel je bij de Google Cardboard vr bril elke telefoon kunt gebruiken is dat hierbij niet. Het is erg afhankelijk van het merk telefoon dat je hebt. Neem als voorbeeld de Virtual reality bril Samsung die is alleen ontworpen voor Samsung telefoons. Met de Samsung Gear VR kun je games spelen of bijvoorbeeld Netflix kijken in een gigantische virtuele thuisbioscoop. De werking is bij elke smartphone vr-bril wel hetzelfde. Het is verstandig om een bluetooth vr controller erbij te hebben omdat je niet bij de smartphone kan als hij in de houder zit. De kunststof headset zit daarnaast comfortabeler dan die van karton. Maar goed, je betaalt ook wel wat meer voor een kunststof headset. De smartphone VR bril is makkelijk in te zetten op beurzen en events en is ook geschikt voor bijvoorbeeld VR bioscopen.

  Smartphone vr bril

  Stand Alone VR bril

  Standalone VR bril

  Het grote voordeel van de standalone VR-bril is dat je geen gebruik maakt van een PC en ook geen smartphone nodig hebt. Deze VR-bril heeft namelijk een ingebouwde computer. Er is dus geen bedrading, geen pc en ook geen beperking in beweging. De bril is ontworpen voor simpele games en geschikt om mensen een eerste VR-ervaring te bezorgen. De Standalone VR bril is vooral geschikt om 360 graden video’s op af te spelen. Omdat de bril draadloos is heb je wel te maken met batterijduur. Gemiddeld gaat de Virtual Reality bril zo’n 2 a 3uur met een batterijlading mee.

  Oculus Go en Oculus Quest

  De Oculus Go en Oculus Quest zijn goede voorbeelden van stand alone vr brillen.

  De Oculus Go is de instap versie van Oculus en is verkrijgbaar in twee varianten qua opslag. Er is een 128GB en 256gb variant. Op de grotere versie kun je vanzelfsprekend meer games en 360 videos installeren. De Oculus Quest heeft een meer krachtigere processor en videokaart dan de Go. Daarnaast beschikt de Oculus Quest over sensors om de omgeving te scannen. De Quest weet daardoor waar het zich in de ruimte bevindt en is daardoor meer geschikt voor games. Een extra voordeel van de Quest is dat er motion controllers bij komen. Met de Motion controllers kun je je handen virtueel gebruiken in de VR applicatie. De Go heeft slechts een pointer waarmee je in het menu kunt navigeren. De Oculus Quest is met 450 euro overigens wel 2x zo duur als de kleine broer, de Oculus Go.

  High end VR bril

  De VR bril die een computer als krachtbron gebruikt levert over het algemeen de beste VR ervaring. De PC moet wel zijn voorzien van een krachtige processor, snelle grafische kaart en voldoende werkgeheugen om goed te kunnen presteren. Een high end VR bril toont zo’n 90 beeldjes per seconde. Voor elk beeld moet de vr pc de juiste positie berekenen. Elk beeld bevat tot vier miljoen pixels. Je kan je wellicht wel inbeelden dat jouw smartphone dit niet aankan. Omdat de VR bril altijd gekoppeld is aan een pc hoeft je niet druk te maken om een batterij die leeg raakt.

  HTC Vive en Oculus Rift

  De bekendste PC VR headsets zijn de HTC Vive en de Oculus Rift. Beide high end vr

  brillen hebben een computer nodig om te spelen en hebben nagenoeg de zelfde specificaties. Je kiest vaak uit persoonlijke voorkeur of op basis van software. Elke bril heeft zijn eigen techniek, met voor en nadelen. De HTC Vive heeft losse basestations (sensors) ook wel lighthouses genoemd. Deze sensors moeten idealiter diagonaal en op hoogte worden opgesteld en contact maken met de Virtual Reality bril en controllers. Zonder de lighthouses kan de HTC Vive niet zijn positie in de ruimte bepalen. De Oculus Rif-s beschikt over inside out tracking en kan door ingebouwde camera’s de positie in de ruimte bepalen. Dit is een voordeel en bespaard ruimte in de praktijk. Uiteindelijk is de speelervaring van beide vr brillen identiek. Voor je het weet wordt je ondergedompeld in een virtuele wereld.

  high end vr bril

  Benieuwd wat Virtual Reality kan doen voor uw evenement?
  Neem vrijblijvende contact met ons op!

  Toepassingen met een Virtual Reality bril

  Waar gebruik je nu eigenlijk een VR-bril voor? Er zijn genoeg dingen te doen in de virtuele wereld. Wat dacht je van een film bekijken, andere plekken bezoeken, of een game spelen. Veel bedrijven zetten VR in voor praktische doeleinden. Zoals de werknemers laten zien hoe de nieuwe winkel er uit zit of een rondje lopen door de Ikea. Dit noemen we een content. Je kijkt wat iemand nodig heeft om VR in te zetten. Sommige mensen zien VR als een leuke bezigheid om te gamen. Hiervoor zijn genoeg VR games op de markt en elke bril heeft zijn eigen platform. Maar wist je ook dat je 360 graden video’s kan afspelen op een VR-bril? Of een mooie bestemming kan zien waar je op vakantie wil? Dit kan allemaal met VR. Er zijn zo veel mogelijkheden. Het belangrijkste is om goed te kijken wat je doel is en je budget.

  Virtuele training

  Een Virtual Reality bril wordt ook regelmatig ingezet als oefenmateriaal voor piloten, militairen, artsen, chirurgen, doctore en leraren. Onder andere voor therapeutische trainingen. Bij gevaarlijke oefeningen en trainingen zetten ze Virtual reality in bij piloten en militairen. Bij artsen, chirurgen en doctoren gaat het vooral om het oefenen met complexe operaties. Je kunt wel duizend verschillende situaties in denken waar doctoren mee te maken krijgen die lastige zijn om te oefenen. Virtual Reality is dan een uitkomst! Hoe gaaf is het om iets te leren doordat je er virtual middenin zitten.

  VR bij het overwinnen van een angst.

  Door Virtual Reality brillen te gebruiken in plaats van boeken hou je studenten bovendien geïnteresseerder in het onderwerp. Dit werkt erg goed voor de ontwikkeling van een student. Het is bewezen dat de informatie beter blijft hangen als ze het zien door Virtual Reality dan dat ze het leren uit een boek. In de therapeutische sector helpt VR bijvoorbeeld bij het overwinnen van een angst of een posttraumatisch stresssyndroom.

  Militair met virtual Reality bril

  Bart Teunissen - VR Expert

  Stap in de wondere wereld van Virtual Reality!

  Virtual Reality is een prachtige techniek voor zakelijke toepassingen. Maar wij bij Urban Events houden vooral van de 'oooeehs' en 'aaaahs' bij een VR experience. Laat de gasten van uw evenement onderdompelen in een unieke VR ervaring of game. Neem vrijblijvend contact met ons op!

  VR bril huren?

  Ben je door het lezen van deze tekst nieuwsgierig geworden naar de mogelijke VR brillen? Twijfel dan niet langer en huur een VR bril bij Urban Events. Ook als je nog niet zeker weet welke bril het beste bij je past, bel ons op en wij helpen je verder. Van een Google cardboard bril tot een high end game bril. We hebben een groot assortiment en voor elke gelegenheid een passende vr bril . Wil je ondanks alle informatie op deze pagina toch graag eerst een virtual reality demo? Neem contact op met ons en wij kijken graag wat we voor je kunnen doen. Tot snel bij Urban Events!

  Veelgestelde vragen

  ⭐ Wat is een VR bril?

  Een VR bril of HMD (Head Mounted Display) is een bril met voor elk oog een display waarmee dmv lenzen een virtuele werkelijkheid kan worden getoond.

  ⭐ Wat voor VR brillen zijn er?

  Er zijn verschillende vr brillen, zoals vr brillen waar een smartphone in gaat en high end vr brillen die aan een computer moeten worden aangesloten.

  ⭐ Welke toepassingen zijn er met een VR bril?

  VR brillen kunnen worden gebruikt voor zakelijke toepassingen maar ook als entertainment op evenementen. Er zijn vr simulaties en trainingen voor professionals en vr games als vermaak.

  Virtuality game

  Oculus Rift

  High End Virtual Reality Bril

  Oculus Rift informatie

  HTC Vive

  High End Virtual Reality Bril

  HTC Vive informatie

  Samsung Gear VR

  Smartphone Virtual Reality Bril

  Gear VR informatie

  Oculus Go

  Stand Alone Virtual Reality Bril

  Oculus Go informatie

  Oculus Quest

  Stand Alone Virtual Reality Bril

  Oculus Quest informatie

  VR Cardboard

  Smartphone Virtual Reality Bril

  Cardboard informatie