• Categorieën

0318 - 842 466 Klantenservice

Offerte aanvragen

 • Offerte binnen 1 werkdag
 • Persoonlijk contact
 • Thema aankleding
 • Spelbegeleiding
 • Plaatsing in binnen en buitenland!

Virtual Reality

Virtual Reality wordt ook wel ‘schijnwerkelijkheid’ genoemd. Met een VR bril op kun je je in een virtuele werkelijkheid begeven. De VR techniek heeft zich het laatste decennium snel ontwikkeld, maar stamt al uit 1838. In dat jaar werd de stereoscoop uitgevonden. De voorloper van de VR bril.

Urban Events Virtual Reality
Urban Events Virtual Reality
 • Wat is Virtual Reality?
 • Alles over de geschiedenis van VR
 • Welke type VR brillen zijn er?
 • Virtual Reality Games en VR Rooms
 • Wat is een VR bioscoop?
 • Het verschil tussen VR en AR
 • Virtual Reality op events
 • Virtual Reality op jouw evenement?
  Urban Events Virtual Reality
  Urban Events Virtual Reality

  Wat is Virtual Reality?

  Virtual Reality (VR) betekent letterlijk virtuele realiteit en is terug te herleiden naar de tv-shows van vroeger. In Star Trek betraden de bemanningsleden vaak een ruimte waarin een virtual reality omgeving werd gesimuleerd. Toen nog speculatie maar tegenwoordig is het werkelijkheid geworden. Virtual Reality is nog niet zover dat je een ruimte in kunt lopen waarin alles VR is. Echter kan dit imiddels al wel met een vr bril op. Met de vr brillen van nu kan van alles worden gesimuleerd. Of het nou gaat om een rustige trein reis door de alpen of een full action shooter game, the sky is the limit! Wanneer je de vr bril opzet kijkt elk oog naar een eigen beeldscherm wat heel licht van elkaar verschilt. Dit kleine verschil veroorzaakt diepte en zorgt voor de 3-D ervaring. Daarnaast kun je ook 360 graden om je heen kijken, de bril zelf registreert namelijk elke beweging van je hoofd waardoor het overkomt dat je echt in een vr reality bevindt.

  VR bril huren voor evenement of feest?

  De geschiedenis

  De wortels van virtual reality gaan terug tot het jaar 1838. De uitvinder Charles Wheatstone bracht in dat jaar de Stereoscoop uit. Dit apparaat liet afzonderlijk beeld zien aan allebei de ogen. Deze beelden waren gespiegeld om een 3-d effect te creëren. Uiteindelijk zou door deze uitvinding in 1939 leiden tot de wel bekende View Master. De viewmaster is de bekende rode bril met het rolletje aan de bovenkant waar je doorheen kon scrollen. In de viewmaster ging kaarten met beelden.

  De eerste vr bril

  Begin jaren vijftig kwam daar de Sensorama, ontwikkeld door Morton Heilig. Heilig had de visie om alle zintuigen te bespelen, en dus niet alleen de visuele ervaring maar “total immersion”. In de jaren zestig komen er een aantal grote veranderingen op het gebied van VR. De eerste echte head mounted display (HMD) van Heilig komt uit in 1960 en heet de Telesphere Mask. Gedurende de jaren zestig breken er meerdere vr reality projecten door. Hoewel wij nu de naam virtual reality hebben omarmd was er destijds nog geen benaming voor de techniek. Daar komt echter in 1987 verandering in. VR-pionier Jaron Lanier en grondlegger van de VPL (Visual Programming Lab) treedt dat jaar naar voren en claimt de naam Virtual Reality voor het onderzoeksgebied.

  oude vr bril

  High end vr brillen

  VR brillen

  Wanneer we kijken naar wat voor virtual reality brillen er op de markt zijn dan is het aanbod zeer groot. Voordat we kijken welke merken er zijn gaan we eerst verder in op de verschillende typen virtual reality brillen. We verdelen ze in een 4 tal categorieën. Ten eerste is er de Smartphone VR bril. Zoals de naam al zegt maakt deze vr bril gebruik van een smartphone. De vr bril is een omhulsel met lenzen waar de smartphone in gaat. De telefoon zorgt hier dus voor het beeld en de headset vormt dit om naar vr reality beeld dmv de lenzen. Een voorbeeld hiervan is de Samsung gear vr bril of de door google ontwikkelde kartonnen variant, de google cardboard.

  High End vr brillen

  Het tweede type vr bril dat we onderscheiden is de high end vr bril. Dit type vr bril heeft een eigen scherm en diverse sensors, maar wordt aangestuurd door een laptop of pc. Deze brillen kunnen daardoor de zwaardere virtual reality applicaties aan. Ze zijn met een of meerdere snoeren verbonden met de pc. Voorbeelden hiervan zijn de Oculus Rift en de HTC Vive vr brillen. Sony een virtual reality bril gecreëerd voor de Playstation 4. Vergelijkbaar met de High end brillen zoals Oculus Rift, maar beperkt door het aanbod van Playstation. Tot slot zijn er ook nog stand alone vr brillen, deze hebben de software en hardware geïnstalleerd in de bril. Voor deze draadloze vr brillen is dus geen pc of smartphone nodig. Oculus heeft hier twee varianten op namelijk de Oculus Go en de Oculus Quest, concurrent HTC heeft de HTC Vive Cosmos op de markt gebracht. De stand alone vr brillen hebben als voordeel dat ze draadloos zijn, maar je hebt wel te maken met batterijduur. Tevens zijn ze minder krachtig dan een echte VR pc.

  Benieuwd wat Virtual Reality kan doen voor uw evenement?
  Neem vrijblijvende contact met ons op!

  VR pc

  Wat heb je nou precies voor een pc of laptop nodig om goed virtual reality te kunnen afspelen via een vr headset. Belangrijk bij het kiezen is om te kijken naar het aantal frames per seconde wat door je laptop of pc kan worden afgespeeld. Als de framrate te laag kan er vertraging optreden. Dit resulteert in een schokkerig beeld. Doordat je in VR voornamelijk met je hoofd bepaalt wat je ziet kan door de ze vertraging ook misselijkheid ontstaan, ofwel motion-sickness. Zorg ervoor dat het minimaal 90 fps aan kan.

  Goede videokaart

  Hiervoor heb je dus een goede videokaart nodig die dit allemaal kan ondersteunen. De NVIDIA GeForce GTX 1060 is de ondergrens om 90 fps te behalen, stel je gaat een versie omhoog bijvoorbeeld naar 1070 dan kunnen de beelden in virtual reality ook weer op hogere en scherpere instelling worden afgespeeld. Verder is goede processor belangrijk om het hele verhaal soepel draaienede te houden, voor een PC is een Intel Core i5 voldoende echter voor een laptop is de Intel Core i7 een must. Daarnaast moet er voldoende werkgeheugen beschikbaar zijn met minimaal 8GB en voldoende usb poorten voor de headset.

  VR Games

  Virtual reality en games gaan heel goed samen wat resulteert in een vrachtlading aan virtual reality games op dit moment. We lichten hier een aantal populaire opties toe welke je echt een keer gedaan moet hebben. Het spel “Beat Saber” en virtual reality gaming gaan bijna hand in hand samen. Het spel kwam in 2018 op de markt en sindsdien immens populair. Doel van het spel is door op de maat van de muziek vierkante blokjes doormidden snijden/slaan. Dit doe je met hulp van twee in game lichtzwaarden, 1 in elke hand, en een natuurlijk je vr headset op je hoofd.

  VR race simulator

  Een ander leuk spel is “Project Cars” waarmee je over verschillende circuits kan scheuren in welke auto je maar wilt. Met een immens breed aanbod van auto’s en circuits is het ook heel aangenaam om in virtual reality te proberen. Gaat formule 1 je te hard dan kies je gewoon een langzamer model auto waardoor het wennen aan virtual reality geleidelijk verloopt.

  VR Rooms

  Een virtual reality room is een ruimte waarin je met familie en vrienden bij elkaar kan komen om samen van VR te genieten. Denk hierbij aan een ruimte voorzien van alle gemakken zoals een bank, stoelen koelkast en natuurlijk een aantal vr headsets. Zo kan de rest rustig zitten en meekijken met de kandidaten die aan het spelen zijn. Er zijn in Nederland in verschillende steden al VR rooms geopend.

  VR escape room

  Verder zijn er ook vr escape rooms, dit zijn ruimtes special ontworpen om samen met je team bepaalde opdrachten moet voltooien in vr. Dit is uitermate geschikt voor bedrijfsuitjes of andere team gelegenheden. Tot slot zijn er ook nog virtual reality lasergame rooms waarin je in vr tegen elkaar strijd in een ouderwets potje laser-gamen echter dan in vr.

  Virtual Reality bioscoop

  Een vr bioscoop is een filmtheater waar gebruik wordt gemaakt van virtual reality om een film af te spelen. Door middel van een headset kun je als kijker een film van nog dichterbij mee maken en ervaren. Deze films duren vaak maximaal maar drie kwartier gezien de heftige impact van vr op het menselijk brein. Echter is de ervaring een uniek iets gezien er bij sommige films ook door de kijker keuzes gemaakt kunnen worden die impact hebben op de verhaallijn. In Amsterdam is de eerste permanente vr-bioscoop ter wereld te vinden.

  Virtual Reality toepassingen

  Virtual reality is heel erg divers als het gaat om de toepassingen die het kan bieden voor meerdere bedrijf segmenten. Zo wordt het natuurlijk al toegepast voor films en videogame entertainment, echter wordt het op veel meer plekken toegepast. Denk hier bijvoorbeeld voor de reis sector, mensen die niet genoeg geld hebben om bijvoorbeeld naar Afrika te gaan kunnen dan nu toch van dichtbij ervaren hoe het is om een olifant of leeuw van dichtbij te zien. Of kijk naar de bouw en woningmarkt, wil je meerdere huizen bezichtigen vanuit thuis dan kan dat nu. Heb je plannen om iets nieuws te bouwen dan kun je van tevoren ervaren hoe alles er uit gaat zien, en zodoende nog wat aanpassingen doorgeven. En zo zijn er nog tal van VR toepassingen in een steeds groter groeiend aantal sectoren.

  VR toepassingen

  VR-vs-AR

  Virtual Reality vs Augmented Reality

  Als het gaat om het creëren van virtuele werelden zijn er daar huidig twee manieren voor. Namelijk via Augmented Reality en Virtual Reality, echter zit er tussen beide best wel een groot verschil. Augmented reality ofwel “ar” werkt doormiddel van hologrammen, de kijker ziet dus nog de echte omgeving om zich heen. Een voorbeeld hiervan is de Hololens van Microsoft welk werkt door middel van handbewegingen om de hologrammen te besturen. Bij virtual reality ofwel “vr” kom je in een virtuele wereld terecht, hiermee zie je dus niks meer van de echte wereld om je heen. Oculus is bekende partij dus zich hierin specialiseert waarvan hun laatste model de oculus Rift s is.

  Bart Teunissen - VR Expert

  Wilt u eigen VR content tonen?

  Heb je eigen VR content ontwikkeld, zoals een 360 video of een VR game? Wil je die aan collega’s of beursbezoekers laten zien? Urban Events test en installeert jouw content gratis. Bij ons kun je een vr bril huren, maar ook aanvullende hardware zoals pc's en tv schermen.

  Virtual Reality op evenementen

  Of VR geschikt is voor evenementen is geen vraag meer maar een feit. Meer en meer is er de vraag naar virtual reality entertainment voor op een beurs of evenement. Met een immens aanbod van verschillende games en andere vormen van entertainment is virtual reality de tool om de gasten of beursgangers te voorzien van vr entertainment. Zet een F1 simulator neer en stel Zandvoort in op je vr-bril en er ontstaat bijna direct een rij mensen die een ronde willen rijden, dit duurt van het begin tot het eind van het evenement/beurs. Of laat gasten in virtual reality over een plank lopen, welk 40 verdiepingen hoog ligt en wiebelt. Kortom genoeg opties en mogelijkheden als het gaat om virtual reality bij evenementen en deze worden verzorgd door Urban Events van A tot en met Z.

  Veelgestelde vragen

  ⭐ Wat is Virtual Reality?

  Virtual Reality is een schijnwerkelijkheid of virtuele werkelijkheid. Deze wordt meestal door een VR bril getoond. In Virtual Reality kun verschillende werelden nabootsen waardoor het lijkt alsof je ergens anders bent.

  ⭐ Wat voor Virtual Reality toepassingen zijn er?

  Virtual Reality wordt veel gebruikt als entertainment, denk aan games, simulators en pretparken. Maar Virtual Reality kent ook veel zakelijke toepassingen. Zo kunnen er trainingen en simulaties worden gemaakt in VR.

  ⭐ Welke soorten Virtual Reality brillen zijn er?

  Er zijn verschillende Virtual Reality brillen op de markt gebracht. Er is onderscheid in draadloze VR brillen en High End VR brillen die gekoppeld worden aan een PC of Spelcomputer. Oculus en HTC zijn de grootste fabrikanten van VR brillen.

  Virtual Reality gamen