• Categorieën

0318 - 842 466 Klantenservice

Offerte aanvragen

  • Offerte binnen 1 werkdag
  • Persoonlijk contact
  • Thema aankleding
  • Spelbegeleiding
  • Plaatsing in binnen en buitenland!

Virtual Reality tijdens de bevalling

Virtual Reality tijdens de bevalling

Elke zwangere vrouw kijkt uit naar de komst van de baby. Maar de pijn tijdens de bevalling is natuurlijk niet iets waar naar uit gekeken wordt. Sommige toekomstige moeders zullen wellicht al denken aan pijnbestreiding of zelf een ruggenprik. Maar uiteindelijk is dit natuurlijk niet een natuurlijke manier van bevallen. Verloskundigen zullen daarom ook eerder aanmoedigen om natuurlijke methodes om pijn te bestrijden te verkennen. Zo zijn er cursussen hypnobirthing waarbij je leert op pijn op een natuurlijke manier te verlichten. Maar wist je dat het sinds kort ook met de nieuwste technologie mogelijk is om afleiding van de pijn te geven? Namelijk met Virtual Reality! Door gebruik van een VR bril met de juiste content kan de bevalling een stuk prettiger verlopen.

vr tijdens de bevalling

VR tijdens bevalling

Een vr bril op tijdens je bevalling

Wellicht weet je al wel wat een vr bril is of heb je er al eens een opgehad. Waarschijnlijk met een 360 graden video of een spelletje. Maar wist je dat VR ook steeds vaker wordt ingezet in de zorg. Bij revalidatie bijvoorbeeld en om patiënten die langdurig liggen te stimuleren om te bewegen.
Ook in Nederland wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van Virtual Reality tijdens de bevalling. Omdat je je met een VR bril op kunt wanen in een compleet rustgevende virtuele omgeving helpt het bij het verlichten van pijn. Zo kun je kiezen om op een verlaten strand te zijn of op een bergtop met prachtig uitzicht. Door prachtige overtuigende beelden en ondersteund door geluid wordt je afgeleid. Door de afleiding van de pijn kun je bepaalde delen van de bevalling als veel prettiger ervaren.

Anderen bekeken ook

Minder pijn door ontspanning en afleiding

Er is zelfs een onderzoek geweest van een universiteit uit Nieuw-Zeeland die heeft aangetoond dat Virtual Reality als pijnverlichting echt helpt. Door de visualisatie van de VR beelden en het feit dat je zo afgeleid wordt van de realiteit raak je veel meer ontspannen. En dat ontspannen zijn is niet alleen pijn verlichtend maar zorgt ook weer voor een veiliger bevallingsproces. De VR bril wordt tijdens een bevalling met tussenpozen gebruikt. Dus even op en dan weer 10-15 minuten af. Uit het Nieuw-Zeelandse onderzoek blijkt dat bij 77% van de vrouwen de VR bril positief bijdroeg aan de bevalling. Deze groep geeft unaniem aan dat ze bij een volgende bevalling opnieuw gebruik willen maken van VR.
En maak je geen zorgen dat je de eerste ontmoeting met je baby mist. VR tijdens de bevalling is vooral bedoelt voor de eerste fase van de bevalling. Het geeft je de mogelijkheid om rustig aan de weeën en de pijn te kunnen wennen. Als de baby komt heb je de VR bril weer af 😉

Vr operatiekamer

Meer informatie of direct boeken?

zwanger stel met VR

VR als voorbereiding op een keizersnede

Ondanks dat de techniek zich lijkt te hebben bewezen zijn de Nederlandse verloskundigen en ziekenhuizen nog niet erg bekend met de VR brillen. Wel is het op verschillende plekken al mogelijk om via een VR bril een beeld te krijgen van hoe een keizersnede in zijn werk gaat. Ook dit kan met een VR bril natuurlijk veel realistischer dan met een platte video. Door zwangere vrouwen op deze manier te laten zien wat ze te wachten staat gaan ze met minder angst de operatie kamer in. Een dergelijke 3D VR-voorlichtingsfilm is al beschikbaar bij het HMC Bronovo en HMC Westeinde.

De kosten van Virtual Reality tijdens de bevalling

Toen de onderzoeken startte en de eerste resultaten positief bleken liepen onderzoekers nog op tegen de kosten. In het begin waren geschikte VR brillen namelijk erg duur. Inmiddels zijn de prijzen flink gezakt en kun je voor een paar honderd euro al een VR bril kopen. Uiteraard moet je dan ook nog wel aan de juiste VR content zien te komen. Bij Urban Events kun je een VR bril huren. Urban Events zorgt dan ook voor geschikte content en een duidelijke instructie. Ideaal voor als je wilt ervaren of experimenteren met Virtual Reality tijdens de bevalling maar niet meteen de VR brillen wilt aanschaffen.

Pop-Up Race & Game Centre Ede

Lees meer

De coolste VR simulators van dit moment

Lees meer